ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
BEARD RICHARD (1802-1885)
Richard Beard

Άγγλος έμπορος κάρβουνου. Ενδιαφέρθηκε για την φωτογραφία από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση του Daguerre. Ένας επιχειρηματίας παρά έναν φωτογράφος, επέλεξε τους σωστούς ανθρώπους, για να μπορέσει να κάνει δαγεροτυπίες , αγόρασε το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας από τον Daguerre για £150 ετησίως και έτσι ήταν αποκλειστικός αντιπρόσωπος για όλη τη Μεγάλη Βρετανία .
O πρώτος στην Αγγλία που έκανε δαγεροτυπίες.
Στις 23 Μαρτίου του 1841 άνοιξε το πρώτο επαγγελματικό φωτογραφικό στούντιο.
Το στούντιο στεγαζόταν στην οδό αντιβασιλέων στο Λονδίνο, (στο σημερινό κτήριο του πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ) και John Goddard.

Ασταμάτητος στο νέο ο Beard εισήγαγε και εξασφάλισε τα δικαιώματα από μια φωτογραφική μηχανή που σχεδιάστηκε στην Αμερική από τον Αλέξανδρο Wolcott που είχε έναν κοίλο καθρέφτη αντί ενός φακού, ο οποίος βοήθησε να αυξήσει το φως στην πλάκα. Εντούτοις, δύο χρόνια αργότερα απέρριψε αυτό το σύστημα και χρησιμοποιούσε το γρήγορο φακό Petzval .

Ο Beard ανάπτυξε πολύ την τεχνική του πορτραίτου και¨έπαιξε ¨ πολύ με το φως και τις σκιές . Σώζονται πολλά από τα πορτραίτα του που δείχνουν, τη σοβαρότητα που αντιμετώπιζε την φωτογραφία.

Η επιχείρηση του Beard ήταν πολύ επιτυχής, μάλιστα γνωστό ήταν πως εκείνη την εποχή σε μια μέρα έβγαλε £125.
Δεδομένου ότι το εισόδημά του έγινε κοινή γνώση πολλοί άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδικασία της δαγεροτυπίας χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής για αγορά δικαιωμάτων.
Αυτό τον οδήγησε σε διάφορες μεγάλες δίκες (μια διάρκεσε πέντε χρόνια) και τον Ιούνιο του 1850 η Ο Beard κήρυξε πτώχευση.
Εντούτοις, από τα αρχεία φαίνετε ότι συνέχισε να κάνει εμπόριο, και ότι επτά χρόνια αργότερα έδωσε την επιχείρησή του στο γιο του τον Richard .
Ο Beard έκανε τεράστια κέρδη και ήταν ο κυριότερος αντίπαλος του φωτογράφου Claudet που η μόνη του υπεροχή ήταν πως είχε κερδίσει την Βασιλική αναγνώριση έναντι τουBeard.

Εν τω μεταξύ η κατάθεση ευρεσιτεχνίας από τον Talbot της πατέντας του και η ελεύθερη από δικαιώματα πατέντας μέθοδος του Scott Archer ανάγγειλε ουσιαστικά το θάνατο της δαγεροτυπίας.
Έτσι το στούντιο του Beard έκλεισε οριστικά.

Ο Beard πεθαίνει το 1885.