ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
TALBOT WILLIAM HENRY FOX (1800-1877)
Fox Talbot

Ο William Fox Talbot γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1800 στο Melbury του Dorset. Ο πατέρας του, ανώτατος στρατιωτικός, τον στέλνει στα καλύτερα σχολεία της χώρας όπου σπουδάζει κλασικές τέχνες και επιστήμες, ενώ παράλληλα μελετά την ελληνική γλώσσα , αποκρυπτογράφησε και μετάφρασε τα αρχαία συριακά και χαλδαιικά.. Το1827 επιστρέφει στο οικογενειακό αβαείο Lacock Abbey, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και όπου κατοικούν οι απόγονοί του.
Σε ένα ταξίδι του στην Ιταλία Μεταξύ του 1823 και 1824 πραγματοποιεί ένα ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία όπου χρησιμοποιεί τη camera obscura για τη σχεδίαση των τοπίων του Κόμο του ήρθε η ιδέα να προσπαθήσει να αποτυπώσει την εικόνα με έναν πιο εύκολο τρόπο. Οι έρευνες του ανάμεσα στα 1834 και στα 1850 έβαλαν τις βάσεις για την φωτογραφία όπως την ξέρουμε σήμερα το πρώτο χάρτινο αρνητικό του κατάφερε να το σταθεροποιήσει το 1835. Ο Talbot ανακάλυψε τη δυνατότητα αναπαραγωγής, αφού η δική του φωτογραφική επεξεργασία βασιζόταν στην αντίθεση αρνητικό - θετικό. Στον ίδιο επίσης οφείλεται η οργάνωση του πρώτου επαγγελματικού εργαστηρίου. Την μέθοδο του την ονόμασε καλοτυπία .

Γνωρίζεται με τον Sir John Herschel έναν από τους σημαντικότερους χημικούς της εποχής, ο οποίος ήταν αυτός που πρωτοχρησιμοποίησε στα 1839 τον όρο «φωτογραφία».
Το 1834 ο Talbot παρουσιάζει τις πρώτες του εικόνες αποτυπωμένες απευθείας σε φωτο-ευαίσθητο χαρτί, εικόνες από διάφορα φυτά που έβρισκε στον τεράστιο κήπο του αβαείου του. Η πρώτη καθαρά φωτογραφική λήψη του όμως έγινε έναν χρόνο αργότερα. Αποτυπώνει την εξωτερική θέα μέσα από ένα παράθυρο του αβαείου. Στη χειρόγραφη σημείωση που συνόδευε την εικόνα αναφέρει ότι τραβήχτηκε με την camera obscura. Μια άλλη γνωστή φωτογραφία του Talbot είναι η «Ανοιχτή πόρτα». Τραβήχτηκε το 1844 και συγκαταλέγεται στο πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα που εκδόθηκε ποτέ και φέρει τον τίτλο «The Pensil of nature». Οι χώροι που απαθανατίζονται εδώ έχουν διατηρηθεί όπως ήταν τον προηγούμενο αιώνα και μπορεί κανείς να τους επισκεφτεί στο Lacock Abbey, ανατολικά του Μπρίστολ. Το Μουσείο Talbot βρίσκεται ακριβώς δίπλα, δίχως όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα περισσότερα αυθεντικά κομμάτια βρίσκονται στο λονδρέζικο Μουσείο των Επιστημών.
Ο William Fox Talbot θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους πρωτοπόρους της φωτογραφίας.
Πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1877

Γ.Φ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

The Fox Talbot Museum