ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
DAGUERRE LOUIS JACQUES MANDE (1787-1851)
Louis Daguerre

Ο Daguerre ήταν ίσως το διασημότερο πρόσωπο ανάμεσα στους ανθρώπους που εφηύραν τη φωτογραφία.
Ο Louis Jacques Mande Daguerre γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1787 στο Cormeilles-en-Parisis, απομακρυσμένο δυτικό προάστιο στις παρυφές του Παρισιού. Η εργασία του πατέρα του, που εξασκεί το επάγγελμα του δικαστικού υπαλλήλου, υποχρεώνει την οικογένεια να μετακομίσει στην Ορλεάνη. Εκεί διδάσκεται σχέδιο δίπλα σε έναν αρχιτέκτονα και κατόπιν στο ατελιέ του ζωγράφου - διακοσμητή της όπερας Degotti. Συνεργάζεται με τον Ρ. Prevost για την κατασκευή σκηνικών σε διάφορες πόλεις όπως η Ρώμη, το Λονδίνο, η Αθήνα κ.ά. αργότερα σε ηλικία δέκα έξι ετών άρχισε να δουλεύει σαν βοηθός σκηνογράφου σε ένα θέατρο του Παρισιού.
Τα σχέδια του κερδίζουν την αναγνώριση όλων , είχε μια καταπληκτική ευστροφία στο χειρισμό των εικόνων .
Ανέπτυξε ένα εντυπωσιακό θέαμα παραισθήσεων, το οποίο ονόμασε diorama ήταν τεράστια έργα ζωγραφικής από γνωστά μέρη 22 και 14 μέτρα, τα οποία έκανε εναλλαγή με διαφορετικούς φωτισμούς και δημιουργούσε ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Στο θέατρο χρησιμοποιούσε μια camera obscura για να διευκολυνθεί στην ζωγραφική του και από εκεί του δημιουργήθηκε η ιδέα να καταγράψει σε χαρτί τις εικόνες που ήθελε. Το 1826 έμαθε για τις έρευνες του Nicephore Niepce, ύστερα από μια συνάντηση με τον Niepce και στις 4 Ιανουαρίου 1829 υπέγραψε μια συνεργασία μαζί του για την ανάπτυξη της μεθόδου αποτύπωσης εικόνας σε χαρτί.
Ο Nicephore Niepce πεθαίνει το 1833, αλλά Daguerre συνέχισε να πειραματίζεται. Έκανε μια σημαντική ανακάλυψη τυχαία.
Το 1835, έβαλε ένα πιάτο στο ντουλάπι που χρησιμοποιούσε για φυλαξη των χημικών του , και μερικές ημέρες αργότερα περνώντας το πιάτο είδε έκπληκτος ότι είχε φανεί πάνω μια λανθάνουσα εικόνα.
Ο Daguerre τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό οφειλόταν στην παρουσία ατμού υδραργύρου από ένα σπασμένο θερμόμετρο.
Αυτό ήταν σημαντική ανακάλυψη μιας και μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την έκθεση από 8 ώρες σε τριάντα λεπτά.
Μέχρι το 1937 είχε τελειοποιήσει την μέθοδο του που την ονόμασε Δαγεροτυπία Daguerreotype.
Στις 7 Ιανουαρίου 1839 έγινε η πρώτη ανακοίνωση για την ανακάλυψη, αλλά οι λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκαν μέχρι τις 19 Αυγούστου όταν αναγγέλθηκε δημόσια η διαδικασία, από τον Francois Arago της Γαλλικής κυβέρνησης που έχει αγοράσει τα δικαιώματα της διαδικασίας από τον Daguerre και δόθηκε του στον κόσμο ελεύθερα. Εντούτοις, αυτή η διαδικασία ήταν κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επίσης στην Αγγλία και την Ουαλία στις 14 Αυγούστου - μόνο πέντε ημέρες πριν.
Ο Αύγουστος του 1839 θεωρείται η επίσημη αρχή της φωτογραφίας.
Ο Daguerre αποκτησε τεραστια φημη και περιουσια.
Πέθανε στις 10 Ιουλίου του 1851.
Από μία άποψη αυτό τελείωσε συμβολικά μια εποχή, μιας και την ίδια χρονιά μια νέα τεχνική εφευρέθηκε, η οποία ήταν ένα άλλο κύριο σημείο στη φωτογραφία , ήταν η υγρή διαδικασία κολλόδιου από τον Frederick Scott Archer.

Γ.Φ.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
http://www.daguerre.org/