ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
BAYARD HIPPOLYTE (1801-1887)
BAYARD HIPPOLYTE

Ο Hippolyte Bayard γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1801 στη μικρή πόλη Breteuil, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Ο πατέρας του ήταν μεσίτης και ο ίδιος από μικρός δούλευε ως απλός υπάλληλος στο υπουργείο Επενδύσεων. Το1837 μετακομίζει στο Παρίσι και εγκαθίσταται στο 17ο διαμέρισμα. Εκεί αρχίζει τις φωτογραφικές έρευνές του.
Ο Bayard προηγήθηκε του Daguerre στην εφεύρεση της φωτογραφίας γιατί στις 24 Ιουνίου 1839 επέδειξε περίπου τριάντα από τις φωτογραφίες του, και έτσι τουλάχιστον καταγράφηκε στα βιβλία αρχείων ως τον πρώτο άνθρωπο για να πραγματοποιήσει μια φωτογραφική έκθεση. Η μέθοδος του έδινε κατευθείαν θετικές εικόνες
Εντούτοις ο Francois Arago που ήταν φίλος του Daguerre και επιδίωκε να προωθήσει την εφεύρεσή του Daguerre τον έπεισε για να αναβάλει την ανακοίνωση των λεπτομερειών της εργασίας του. Όταν ο Bayard έδωσε τελικά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας στη Γαλλική ακαδημία των επιστημών στις 24 Φεβρουαρίου 1840, είχε χάσει την ευκαιρία που θεωρείται ως εφευρέτης της φωτογραφίας. Σαν κάποια αποζημίωση του δόθηκαν κάποια χρήματα, ένα μικρό βοήθημα 500 Φράγκων για να αγοράσει τον καλύτερο εξοπλισμό και να βελτιώσει την μέθοδο του , αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν επανορθώνει για την αδικία που του έγινε.
Ήταν τόσο μεγάλη η πίκρα του και δικαιολογημένα , που έκανε ένα αυτοπορτραίτο σαν αυτόχειρας. Είναι στην πραγματικότητα το πρώτο γνωστό παράδειγμα της χρήσης της φωτογραφίας για λόγους προπαγάνδας, και επίσης μιας επινοημένης εικόνας!
Οι φωτογραφίες του παρουσιάζουν πραγματικά περισσότερη ευαισθησία και ολοκλήρωση και είναι σαφέστατα καλύτερες από του Daguerre και του Talbot.
Ήταν ο πρώτος που τύπωσε φωτογραφίες συνδυάζοντας δυο αρνητικά ,θέλοντας να προσθέσει σύννεφα στον ουρανό σε ένα τοπίο του ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια νέα τεχνική εκτύπωσης την συνδυασμένη εκτύπωση (Combination Printing.)
Ήταν ο πρώτος επίσης που έκανε έκθεση με τις φωτογραφίες του. Ένας από τους πατεράδες της φωτογραφίας, αν και παραγνωρισμένος όπως πιστεύουν μερικοί , αλλά όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία και μαθαίνουν την ιστορία της ξέρουν πως ο Hippolyte Bayard είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της φωτογραφίας.
Ο Hippolyte Bayard πέθανε το 1887
Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες του Bayard βρίσκονται στο σωματείο Societe Francaise de Photographie, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος.

Γ.Φ.