ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Δημήτρης Παπαδήμος (1918-1994)
Δημήτρης Παπαδήμος

Ο Παπαδήμος γεννήθηκε στην πόλη του Καΐρου το 1918 από έλληνες γονείς.

Στη φωτογραφία θεωρείται αυτοδίδακτος. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1940 για να στρατευθεί. Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στην Αίγυπτο και εργάζεται ως ελεύθερος φωτογράφος για περιοδικά. Τότε συνδέεται με στενή φιλία και συνεργάζεται με τον παγκόσμιας φήμης αιγύπτιο αρχιτέκτονα Hassan Fathy.

Ο Παπαδήμος φωτογραφίζει την καινοτόμο πρόταση του αρχιτέκτονα, ( που χτίζει έναν πρότυπο οικισμό, τη νέα Gourna ) αλλά και τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται, τον αυτόχθονα πληθυσμό. Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύονται στη μετέπειτα έκδοση του βιβλίου του Fathy το 1969, "Χτίζοντας με τους ανθρώπους".

Ο Παπαδήμος αισθάνεται την Αίγυπτο σπίτι του και τη διατρέχει φωτογραφίζοντας τους κατοίκους της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους, χωρίς να υποπίπτει σε εξωτικές ή ειδυλλιακές εικόνες. Το ίδιο όμως θα κάνει και στην Ελλάδα, όπου εγκαθίσταται οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του '50. Ο Παπαδήμος ανακαλύπτει τη δεύτερη πατρίδα του και αχόρταγα αποτυπώνει με σχεδόν έκπληκτο βλέμμα τον τόπο και τους κατοίκους του, τους νέους γι αυτόν αδελφούς.

Οργώνει την Ελλάδα απ'άκρη σ'άκρη, φωτογραφίζοντας με εξαντλητικό τρόπο τα "έργα και ημέρες των ανθρώπων" τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα. Η ματιά του όμως δεν σταματά στην απλή καταγραφή. Ο φακός του δεν είναι ο φακός του ρεπόρτερ που γίνεται μάρτυρας και κοινωνός μιας σκηνής, αλλά φαίνεται να μετέχει και να "συμβιώνει" με τα θέματά του, που συγκινούν με την προσήλωσή τους στον άνθρωπο και το μόχθο του.

Το αρχείο του, αποτελούμενο από περίπου 80.000 αρνητικά, περιήλθε στην κυριότητα του ΕΛΙΑ μέσω δωρεάς της συζύγου του Λιάνας Παπαδήμου το 1994 μετά τον θάνατο του.