ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

SALA ANGELO (1576 - 1637)

Ο Angelo Sala γεννήθηκε στο Vicenza της Ιταλίας το 1576, γιος ενός καταστηματάρχη δεν σπούδασε ποτέ στο πανεπιστήμιο.

Στην Βενετία μυήθηκε στην Ιατρική και στην Χημεία όπου ασχολήθηκε για πάρα πολλά χρόνια και ήταν ο λόγος ο οποίος τον έχει γράψει η ιστορία της φωτογραφίας. Γύρω στο 1602 πήγε στην Γερμανία όπου εκεί δούλεψε σαν παθολόγος Ιατρός και είχε προσωπικούς ασθενής διάφορα μέλη της γερμανικής αριστοκρατίας.

Στην Γερμανία ο Angelo Sala μελέτησε και επηρεάσθηκε πολύ από τον Auroleus Phillipus Theostratus Bombastus von Hohenheim γνωστό με το όνομα Paracelsus Διάσημο , πρωτοπόρο αλλά και ιδιόρρυθμο Γερμανό Ιατρό (1493 1541)

Ένας από τους αρχικούς τομείς της μελέτης του Angelo Sala αφορούσε τη χημική ταυτότητα και το ρόλο των ατόμων στις χημικές αλλαγές. Η εργασία του ήταν ένα σημαντικό βήμα προς μια καλύτερη κατανόηση των χημικών αντιδράσεων και του ότι μερικές ουσίες αποτελούνται από τους χημικούς συνδυασμούς άλλων ουσιών. Ένας από τους ισχυρισμούς Angelo Sala, παραδείγματος χάριν, ήταν ότι η ζύμωση ήταν μια ανασυγκρότηση των στοιχειωδών μορίων που οδήγησαν στο σχηματισμό των νέων ουσιών.

Ο Angelo Sala συνέχυσε τα πειράματα με τα νιτρικά άλατα και αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την εφεύρεση της φωτογραφικής διαδικασίας.

Το 1614 δημοσίευσε το συμπέρασμα ότι ο νιτρικός άργυρος και το χαρτί που ήταν τυλιγμένος μαύρισαν από το φως του ήλιου .

Ο Robert Boyle είχε κάνει μια παρόμοια παρατήρηση προηγουμένως, αλλά εσφαλμένα είχε θεωρήσει ότι το μαύρισμα προέκυψε από την έκθεση στον αέρα, και όχι από το ηλιακό φως.

Δυστυχώς ο Angelo Sala δεν μπόρεσε να προχωρήσει παρακάτω την ανακάλυψη του, έδωσε όμως την βάση στους μετέπειτα ερευνητές να προχωρήσουν στην επίσημη ανακοίνωση της εφεύρεσης της φωτογραφίας 226 χρόνια αργότερα

Ο Angelo Sala πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 1637

Γ.Φ.