ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Νίκος Ζωγράφος (1881-1967)
Νίκος Ζωγράφος (1881-1967)
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1881 και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους του μεσοπολέμου.
Το γεγονός όμως ότι το αρχείο του εξαφανίστηκε τον κράτησε στο σκοτάδι.
Το 1919 ,όταν ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη αυτός βρισκόταν εκεί ,στην προκυμαία ,για να απαθανατίσει το γεγονός .
Το 1922 όμως θα βρεθεί πρόσφυγας στην Αθήνα με μόνη του περιουσία τις γνώσεις του πάνω στη φωτογραφία.
Ο Νίκος Ζωγράφος θα γίνει γρήγορα γνωστός και το 1925 ,όπως αναφέρει περιοδικό της εποχής , τα έργα του προσήλκυσαν την εκτίμηση και το θαυμασμό της μικρής τότε Αθηναϊκής κοινωνίας .
Έγινε περισσότερο γνωστός σαν πορτραιτίστας φωτογράφος και τα έργα του συχνά τα επιχρωμάτιζε ,μια εργασία που απαιτούσε και κάποιες γνώσεις και εμπειρία και που μπορούσε πάρα πολύ εύκολα να οδηγήσει σε κακής ποιότητος δημιουργήματα.
Πέθανε στην Αθήνα το 1967 και ούτε στιγμή δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την μεγάλη ερωμένη του που υπήρξε η τέχνη της φωτογραφίας.
Ένα σχόλιο για τον φωτογράφο Νίκο Ζωγράφο κάνει ο αρθρογράφος του περιοδικού <<Καινούργιας τέχνης >>τον Δεκέμβριο του 1932.
<< Τον γνώρισα πάντα συγκεντρωμένο στην εργασία του .Τα κέρδη του τα χρησιμοποιεί στην καλλίτερη εμφάνιση του εργαστηρίου του και στο άνετο κυνήγημα του ιδεώδους του.Και το ιδεώδες είναι ένα ! Η Τέχνη .Η λατρεία του είναι το Φώς .Το πάθος του είναι η αρμονία .Ό,τι τον τριγυρίζει είναι αρμονικό και ωραίο.Δεν θα μπορούσε να ναι κι αλλιώς ,αφού τον έθρεψε η όμορφη Ιωνία..>>.