ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Γεώργιος Καρδιακίδης (1883 - 1958)
Γεώργιος Καρδιακίδης (1883 - 1958)
Ο Γεώργιος Καρδιακίδης ήταν ένας Έλληνας από τη Μικρά Ασία (γεννήθηκε στον Τσεσμέ ,αρχαία Κρήνη το 1883).
Με τη φωτογραφία πρωτοήλθε σε επαφή όταν εργάστηκε σαν παραγιός σε ένα φωτογράφο στη Σάμο.Αργότερα άνοιξε δικό του φωτογραφείο .
Το 1912 έφυγε για το Παρίσι για να βελτιώσει τις γνώσεις του .
Λόγο της κήρυξης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου , έρχεται στην Ελλάδα και θα εργαστεί στο φωτογραφείο του Αναστάσιου Γαζιάδη στον Πειραιά .
Ακολούθησε τον στρατό μας στη Σμύρνη έως το 1920.
Εκεί παράλληλα με την επαγγελματική του δουλειά (φωτογραφίες των στρατιωτών ,τις οποίες και έστελναν σαν ενθύμιο στις οικογένειές τους , από την εκστρατεία ) θα φωτογραφίσει και δραματικές σκηνές από τις φρικαλεότητες του πολέμου .Δυστυχώς μόνο τρεις από αυτές τις φωτογραφίες σώζονται ,που είχαν δημοσιευτεί ,γιατί τα αρνητικά τους καταστράφηκαν μετά τον θάνατό του .Επιστρέφοντας στην Αθήνα νοίκιασε τον πρώτο όροφο του διώροφου κτιρίου στην αρχή της Πατησίων ,εκεί που υπάρχει σήμερα ένα κατάστημα των MacDonalds .
Όπως έλεγαν και ήταν φυσικό ο Καρδιακίδης κέρδιζε πολλά χρήματα από το φωτογραφείο του και είχε αγοράσει μιαν αμερικάνικη Packard Phaethon , (ο Καρδιακίδης με το αυτοκίνητό του στην φωτογραφία) ένα πολυτελές και πανάκριβο αυτοκίνητο για την εποχή του .Με αυτό μάλιστα το αυτοκίνητο ο Κυριακίδης (φανατικός Βενιζελικός )συμμετείχε σαν οδηγός , με τέσσερις κρητικούς βρακοφόρους χωροφύλακες συνοδεία , στην απαγωγή από τη φυλακή του Πλαστήρα .Συχνά οδηγούσε έχοντας δίπλα του τον παραγιό του φωτογραφείου του τον θρυλικό <<Μπάρτον>> (φωτογραφία) ο οποίος φορούσε ένα πηλίκιο που έγραφε ΦΩΤΟ ΚΑΡΔΙΑΚΙΔΗ .
Αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό διαφημιστικό του κόλπο .Εκμεταλλευόμενος την κεντρική θέση του καταστήματός του , είχε βάλει τις νύχτες έναν προβολέα να προβάλλει μία φωτογραφία του κάθετα στο πεζοδρόμιο .
Αυτό το πρωτότυπο ,για την εποχή θέαμα , έκανε τον κόσμο να πηγαίνει εκεί αποκλειστικά για να δει την προβολή μιας τόσο μεγάλης εικόνας .
Το ξυπόλητο φτωχόπαιδο , χάρη στη φωτογραφία και την εργατικότητά του κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα καλό όνομα στην Αθηναϊκή κοινωνία .
Προτάθηκε μάλιστα για να θέσει υποψηφιότητα σα δήμαρχος της Αθήνας αλλά ο ίδιος δε δέχτηκε .
Το κατάστημά του συνέχισε να λειτουργεί έως το 1958 που έκλεισε , με τον θάνατό του .