Biography note
PORTFOLIOS
GREECE

Άννη Αγγελοπούλου - Aggelopoulou Anni

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965 και από τότε που έχω συνείδηση του εαυτού μου έχω καλλιτεχνικές τάσεις που εκφράστηκαν από μικρή ηλικία μέσα από τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Επαγγελματικά ασχολούμαι με την πληροφορική εργαζόμενη στον τομέα αυτό σαν στέλεχος επιχειρήσεων από το 1986. Το 1990 ωθούμενη από την αδέσμευτη φύση μου ξεκίνησα το ελεύθερο επάγγελμα.

Λόγω των προσπαθειών μου να σταθεροποιηθώ στον επαγγελματικό στίβο, παραμέλησα τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες γεγονός που μακροπρόθεσμα μου στοίχισε. Το 2001 όμως, σε μια περίοδο που η εργασία μου, μετά από σκληρές προσπάθειες, σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και απέκτησα και πάλι λίγο ελεύθερο χρόνο, αποφάσισα να προσανατολίσω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες στη φωτογραφία. Το διάστημα Οκτωβρίου-Ιουνίου 2001 παρακολούθησα το ετήσιο σεμινάριο φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ). Από εκεί και πέρα όλα παίρνουν το δρόμο τους: είναι σαν να συνθέτω ένα παζλ, του οποίου τα κομμάτια ήταν χαμένα τόσα χρόνια και τα οποία αποκτώ μέσα από αυτό το σεμινάριο. Αποφασίζω να συνεχίσω τις σπουδές στη φωτογραφία παρακολουθώντας το τριετές πρόγραμμα σπουδών του New York Institute of Photography. Η απογοήτευση που, φυσιολογικά για άπειρη φωτογράφο, ήλθε απρόσμενα πολλές φορές, δεν με πτοεί. Αντίθετα με ωθεί να κολυμπήσω στα βαθιά, να πνιγώ ή να βρω πάτημα να συνεχίσω. Και φυσικά συνεχίζω...

Η αγάπη για τη φωτογραφία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το Δεκέμβριο του 2002 συμμετέχω με αντιπροσωπευτικά μου έργα στην ομαδική έκθεση «Οράσεις – Οάσεις» της ΕΦΕ για τους μαθητές της που έγινε στο τέλος του κύκλου των σεμιναρίων. Τα έργα μας παρουσιάστηκαν και στην έκθεση «Οάσεις» στο Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «8 Δυτικά» τον Μάιο του 2003. Η χαρά και η περηφάνια για τα έργα μου δεν θα αργήσουν να έλθουν αφού και οι 2 εκθέσεις αποσπούν πολύ καλές κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά του χώρου. Την ίδια περίοδο, στα πλαίσια παράλληλων εκδηλώσεων στον χώρο της ΕΦΕ για τα 50 χρόνια λειτουργίας της, παρουσιάζω το διαπόραμμα (ηχόραμα με αφήγηση και μουσική) «Το τόξο της παγωμένης μαγείας» μαγεμένη πραγματικά από το ταξίδι μου στη Νορβηγία τον Ιούλιο του 2002.

Η επιβεβαίωση όμως της προόδου μου έρχεται λίγο αργότερα, στο τέλος του 2003, όταν αποσπώ το χάλκινο μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΦΕ με την έγχρωμη φωτογραφία μου «βλέμμα στο παρελθόν». Το όνειρο συνεχίζεται με τις 3 αναρτήσεις για τα ασπρόμαυρα έργα μου «ζωές στη σιωπή», «η γυναίκα» και «η πορεία της ζωής» στον ίδιο διαγωνισμό. Ύστερα από τις επιτυχίες μου αυτές η φωτογραφία γίνεται τρόπος ζωής για μένα. Όσα αγαπώ αποτυπώνονται στο φιλμ: η Ελλάδα μας, οι άνθρωποι και η ιστορία, η Αθήνα και τα υπέροχα νησιά μας αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης. Καλλιτεχνικά μου πρότυπα είναι ο Μπαλάφας, ο Μάνος, ο Οικονομόπουλος, η Παπαϊωάννου που στην ψυχή τους μιλάει το ελληνικό χώμα, η πέτρα και τα τοπία.

Από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος, στοχεύω στην αποτύπωση του ωραίου και ευγενικού και αυτό θέλω να δείξω στις φωτογραφίες μου. Στόχος μου είναι να καταφέρω κάποτε οι φωτογραφίες μου να είναι ο καθρέπτης των συναισθημάτων που μου προκαλούν οι εικόνες γύρω μου. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, αδιάφορο πότε, μαθαίνω συνεχώς και κάνω αυτό που μ’ ευχαριστεί και γεμίζει την ψυχή μου, φ ω τ ο γ ρ α φ ί ζ ω…


Born in Athens, Greece, I graduated from the school of Hellenic Photographic Society and the New York Institute of Photography. I took part in group photo exhibitions in Athens with colour and B/W photos. During the photo exhibitions my pictures have been presented in many Greek magazines and newspapers. I earned the bronze metal in the National Greek photo contest in 2002.
Having taken a variety of photos, I have tried to reflect not only the light and the colours but also to present the "truth" and the feelings", which emerge from each landscape and people. I think that, by taking photos, the reflection of a "sentimental" view not only of the object but also of the photographer is an important aspect of artistic photography, which I am devoted to serve.
I have taken many photos from my trip in Norway, which have been presented as a slideshow in the Hellenic Photographic Society office in Athens and awarded with distinction.
I love traveling, especially in Greece, and I am currently working on a photo album with photos from Cyclades, a group of mythical islands, which was a "navel" of ancient Greek civilisation: Delos, Santorini, Naxos, Keros etc.

web: www.photo.aa-informatics.gr
JANUARY 2006 / FOTO ART MAGAZINE