Kissing Sailor , το διάσημο φιλί και το μυστήριο γύρω του , παίρνει τέλος !

.

Του Γιώργου Φιωτάκη © Foto Art Magazine

 

 

Μια διάσημη  φωτογραφία που κρύβει ένα μυστήριο πίσω της για 67 χρόνια. 

Γνωστή σαν το φιλί του ναύτη «Kissing Sailor»  η φωτογραφία,  τραβήχτηκε από τον γνωστό φωτογράφο  Alfred Eisenstaedt στην  Times Square  στις 14 Αυγούστου 1945 στην γιορτή για την νίκη των Αμερικάνων έναντι των Ιαπώνων γνωστής ως «VJ Day» .

 

Alfred Eisenstaedt

 

Η ιστορία λίγο έως πολύ γνωστή , ένας ναύτης φίλησε μια άγνωστη νοσοκόμα και ο φωτογράφος αποθανάτισε την σκηνή που έμελλε να γίνει διάσημη τόσο πολύ που έχει ανατυπωθεί από τότε εκατομμύρια φορές αλλά έχει γίνει και εκατοντάδες χιλιάδες φορές η αναπαράσταση της.

 

Αν ψάξει κάνεις στο Google βάζοντας την λέξη «Kissing Sailor» θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει αναπαραγωγή αυτής της φωτογραφίας με χιλιάδες τρόπους , ακόμα και με τατουάζ !

Αλλά αν και η φωτογραφία του Eisenstaedt έχει αναπαραχθεί σε όλο τον κόσμο, η ταυτότητα του ζευγαριού δεν έχει γίνει γνωστή , έως τα τώρα τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται ένα καινούριο βιβλίο που εκδόθηκε αυτές τις ημέρες

 

Μεγάλο μέρος της αίγλης της φωτογραφίας είναι ότι ποτέ ο Eisenstaedt δεν ζήτησε απλά τους δύο ανθρώπους που φιλήθηκαν να μάθει ποιοι ήταν . Όπως ο ίδιος είχε πει «είδα ένα ναύτη να τρέχει κατά μήκος του δρόμου και να αρπάζει την νοσοκόμα και να την φιλά … Τράβηξα ακριβώς τέσσερα καρέ. Αυτό έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.”

 

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του LIFE στις 27 Αυγούστου 1945 και αμέσως η φωτογραφία έγινε διάσημη και η LIFE κατακλυζόταν με ερωτήματα για το ποιοι ήταν οι δυο νέοι της φωτογραφίας . Και η φήμη της φωτογραφίας αυξήθηκε καθώς όλοι έκαναν εικασίες για το ζευγάρι.

έχει γίνει αναπαραγωγή αυτής της φωτογραφίας με χιλιάδες τρόπους

Ας σημειώσουμε εδώ ότι η φωτογραφία αυτή έχει συμπεριληφθεί από το περιοδικό LIFE ως η φωτογραφία για το 1945 στο αφιέρωμα «The Best of LIFE: 37 Years in Pictures» εν τούτης η φωτογραφία τότε δεν ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού αλλά μια φωτογραφία ανάμεσα σε μια σειρά από φωτογραφίες της γιορτής εκείνης στο μέσον του περιοδικού στο άρθρο με τίτλο «Days to Come».

 

Έτσι λοιπόν η φωτογραφία παρότι δεν ήταν καν εξώφυλλο έμελλε να γίνει η ποιο διάσημη φωτογραφία του Alfred Eisenstaedt παρόλο που έχει κάνει και άλλες σπουδαίες διάσημες δουλειές .

Από τότε χιλιάδες ζευγάρια έχουν φωτογραφηθεί στην ίδια στάση και έγινε ένα είδος συμβόλου για πάρα πολλά ζευγάρια σε ολόκληρο το κόσμο , ένα σήμα κατατεθέν των ερωτευμένων.

 

Το κυριότερο όμως συστατικό της επιτυχίας αυτής της φωτογραφίας (κατά πολλούς)  είναι το μυστήριο που περιείχε για το ποιοι ήταν οι δυο νέοι που φιλιόντουσαν , ένα μυστήριο που όσο ερευνούσαν τόσα χρόνια μεγάλωνε.

 

Το 1979 η Edith Cullen Shain ισχυρίστηκε ότι ήταν η νοσοκόμα της φωτογραφίας . Έγραψε σε επιστολή της προς τον Eisenstaedt, «τώρα που είμαι 60 χρονών, μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι η νοσοκόμα στην περίφημη φωτογραφία σας.” Ωστόσο, αργότερα, αυτό επιβεβαιώθηκε ότι οι περιγραφές της δεν ήταν αρκετές για να πείσουν ότι ήταν η νοσοκόμα σε αυτή την φωτογραφία.

Το 1979 η Edith Cullen Shain ισχυρίστηκε ότι ήταν η νοσοκόμα της φωτογραφίας .

To LIFE ξεκίνησε μια προσπάθεια το 1980 να εντοπίσει το ζευγάρι και τότε μια πλημμύρα βετεράνων του πολέμου και νοσοκόμων προσπάθησαν να διεκδικήσουν ότι ήταν αυτοί στην διάσημη φωτογραφία.

3 καρέ από τα 4

 

Εν τω μεταξύ, ο συνταξιούχος αστυνομικός Muscarello από την Νέα Υόρκη είπε ότι αυτός ήταν ο ναύτης, όπως έκανε και ο Ernie Dubay και ο Glenn McDuffie, που φαινόταν να είναι ένα πιθανό να είναι αυτοί , μετά όμως από αρκετή έρευνα του περιοδικού δεν κατάφεραν να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό τους.

 

Το 2008,ο συντάκτης του LIFE, Bobbi Μπέικερ δήλωσε στο Associated Press, “Λάβαμε αιτήσεις από μερικές δεκάδες νοσοκόμες και ναύτες της εποχής εκείνης, αλλά ποτέ δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι κάποιοι από αυτούς ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της φωτογραφίας , ακόμα και ο ίδιος ο Eisenstaedt έλεγε ότι δεν τους γνωρίζει και θα ήταν δύσκολο να τους αναγνωρίσει ”

 

Μέχρι το 2010 που πέθανε η Shain σε ηλικία 91 χρονών, το περιοδικό δεν επιβεβαίωσε ποτέ πως ήταν αυτή η νεαρή της φωτογραφίας παρά του ότι η ίδια το υποστήριζε με πάθος βγαίνοντας σε πολλές εκπομπές αλλά και συμμετέχοντας σε ένα σωρό εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην Times Square

 

Μεγάλο μυστήριο λοιπόν , σπεσιαλιτέ των αμερικανών να δίνουν αυτό το κάτι τι παραπάνω στα γεγονότα ώστε να τα κρατούν ζωντανά για παρά πολλά χρόνια, όπως και το μυστήριο αυτής της φωτογραφίας !

 

Αλλά τώρα φαίνεται ότι το μυστήριο μπορεί να έχει λυθεί, χάρη στην εύστοχο τίτλο του βιβλίου «The Kissing Sailor , The Mystery Behind the Phot That Ended World War II» (Το Φιλί του Ναύτη, το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία που έληξε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) , ένα νέο βιβλίο του George Galdorisi και Lawrence Verrie. Εντοπίζουν το ναύτη στο πρόσωπο του George Mendonsa και την νοσοκόμα στο πρόσωπο της Gretae Zimmer Friedman. Και οι δύο είναι τώρα 89 ετών και ζουν στο Ρόουντ Αϊλαντ και το Maryland, αντίστοιχα.

Ο George Mendonsa και η Gretae Zimmer Friedman σε νεαρή ηλικία

Οι συγγράφεις δήλωσαν “Έχουμε αποδείξει ουσιαστικά με τρεις διαφορετικούς τρόπους – μέσα από την εγκληματολογική ανάλυση, μέσα από το φωτογραφική ερμηνεία και μέσω κάποιων άλλων τεχνικών μέσων ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που αναζητούσαμε “. Στο βιβλίο τους οι συγγράφεις παραθέτουν όλα τα στοιχεία και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να φτάσουν στο να επιβεβαιώσουν με απόλυτη σιγουριά την ταυτότητά των πρωταγωνιστών της διάσημης φωτογραφίας.

 

η σύζυγός του είναι ορατή πίσω του , πάνω από τον ώμο του

Ένα σημείο που έχει ενδιαφέρον που είναι σημαντικό στοιχείο όπως περιγράφει το βιβλίο, ο Mendonsa ήταν στην Times Square, με τη φίλη του Ρίτα (που έγινε η σύζυγός του και είναι ορατή πίσω του στη φωτογραφία πάνω από τον ώμο του).

 

Ο George Mendonsa ήταν επιζών μετά από μάχες στον Ειρηνικό, και τραυματίας για πολύ καιρό όπου έλαβε απλόχερα την φροντίδα από πολλές νοσοκόμες.

Εκείνη την ημέρα ήταν σε άδεια από το θωρηκτό USS ΟSullivans και κατευθύνθηκε προς στη αίθουσα του Radio City Hall , ο ίδιος λέει «Στην συγκίνηση μου και την χαρά μου που όλοι φώναζαν ” Ο πόλεμος τελείωσε, ” αποφάσισα να φιλήσω την πρώτη νοσοκόμα που θα συνάντησα και έτσι έκανα.

 

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

 

Η φωτογραφία έγινε διάσημη γιατί εμπεριείχε πολλά πράγματα μέσα της εκτός από το μυστήριο.

Είχε μια δυναμική , μια αλήθεια , μια ελπίδα , ένα ερωτισμό και πάνω από όλα πάθος , το μυστήριο ήρθε αργότερα και έκανε αυτήν την φωτογραφία διαχρονική και ενδιαφέρουσα ώστε να χυθεί πολύ μελάνι , να ασχοληθούν πολλοί άνθρωποι με αυτό και πολλοί να ζήσουν με μια ψευδαίσθηση.

 

Ο άνθρωπος μυστήριο, George Mendonsa τώρα είναι 89, ζει στο Ρόουντ Αϊλαντ με τη σύζυγό του

 

Και ενώ ο Mendonsa και η Friedman έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στα 67 χρόνια από εκείνο το φιλί, , όπως δηλώνουν οι ίδιοι ποτέ δεν έχουν ξαναφιληθεί.

 

Η Gretae Zimmer Friedman είναι 89 χρονών τώρα και ζει στο Maryland

Όσο για τους συγγραφείς, έχουν πεισθεί ότι αυτό το μυστήριο έχει λυθεί μια για πάντα. «Γράψαμε αυτό το βιβλίο ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γνωρίζουν ότι έχει αποδειχθεί και να πάρουν επιτέλους την αναγνώριση που τους αξίζει.”
Η αναγνώριση, εφόσον αποδεικνύεται έγινε επιτέλους και ένα μυστήριο πήρε τέλος.

«The Kissing Sailor , The Mystery Behind the Phot That Ended World War II»

 

 

Για εμάς τους φωτογράφους πάντα θα είναι μια θαυμάσια φωτογραφία που πολλοί θα θέλαμε να την έχουμε τραβήξει , αυτό πιστεύω πως βλέπουμε και σε αυτό μένουμε.

Άλλωστε ο Alfred Eisenstaedt    ήταν ένας φωτογράφος με μεγάλο έργο , ήδη είχε κάνει πάρα πολλές δουλειές  και στην συνέχεια δούλεψε φωτογραφίζοντας πάρα πολλούς ανθρώπους στον  χώρο της τέχνης όπως ηθοποιοί σαν την Merlyn Monroe και  επιστήμονες σαν τον Αϊνστάιν. Ασχολήθηκε με πολλά είδη φωτογραφίας και το έργο του έχει μείνει παρακαταθήκη για όλους όσους αγαπάνε την φωτογραφία .

Σε αυτόν χρωστάμε και αυτήν την θαυμάσια φωτογραφία που απασχόλησε για δεκάδες χρόνια τόσους πολλούς ανθρώπους , η οποία ανήκει στην φωτογραφία δρόμου (ρεπορτάζ).

 

 

GF©FOTO ART MAGAZINE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.