ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
Δημήτρης Καλούμενος (1912 - 2006 )

Ο Δημήτρης Καλούμενος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου του 1912 και αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, αρχικά απασχολήθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση αντιπροσωπείας φωτογραφικών ειδών και λίγο αργότερα, το 1932, ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ως δημοσιογράφος - ανταποκριτής.

Ο ίδιος λέει " Στην οικογένεια μου ήταν όλοι φωτογράφοι. Ο πατέρας μου ήταν φωτογράφος και τεχνικός από το 1890. Ο αδερφός του ήταν φωτογράφος. Ο θείος μου, είχε ανοίξει το μεγαλύτερο κατάστημα φωτογραφικών ειδών στην Κωνσταντινούπολη. Ήμασταν οι πρώτοι στην Τουρκία που κάναμε εισαγωγές φωτογραφικών ειδών.
Εγώ άρχισα όταν το 1941 η Γερμανική κατοχή έκλεισε το πρακτορείο πήγα και εργάστηκα στην οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι είχαμε επαφή με το Πατριαρχείο, μας καλούσανε για φωτογραφήσεις και έτσι έγινα ο νεότερος φωτογράφος του Πατριαρχείου. Ακολουθούσα τον Πατριάρχη και έκανα ρεπορτάζ. "

Το 1940 ορίζεται επίσημος φωτογράφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και το 1941 ξεκινάει συνεργασία με την Αγγλική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη, στο Τμήμα Φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, συνεργάζεται ως δημοσιογράφος – ανταποκριτής με τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» Αθηνών και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Θεσσαλονίκης.

Τη νύχτα των τουρκικών βανδαλισμών κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως (6-7 Σεπτεμβρίου 1955) φωτογραφίζει τα γεγονότα αυτά και οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στο διεθνή Τύπο. Οι φωτογραφίες αυτές αποτέλεσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφικών τεκμηρίων για τα τραγικά γεγονότα, που κυκλοφορούσαν διεθνώς μέχρι και πέρυσι, όταν ο στρατιωτικός εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση δημοσίευσε μετά θάνατον και τις φωτογραφίες που συμπεριελήφθησαν την εποχή εκείνη στο φάκελο της ανακρίσεως.

Στις 28 Ιανουαρίου 1958 απελαύνεται από την Τουρκία λόγω της αντιτουρκικής δημοσιογραφικής – φωτογραφικής του δράσης. Στην Αθήνα συμβάλλει στην ίδρυση του Σωματείου Απελαθέντων Κωνσταντινουπολιτών, στο οποίο διετέλεσε Γεν. Γραμματέας επί 15 χρόνια.
Από το 1961 έως το 1967 φωτογραφίζει και αρθρογραφεί για το περιοδικό «Ρομάντζο». Το 1974 εργάζεται στο Υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών στο Γραφείο Τουρκικών Θεμάτων. Παράλληλα οργανώνει εκθέσεις πατριωτικού περιεχομένου για τον Ελληνικό Στρατό και τις παρουσιάζει με σχετικές διαλέξεις.

Ο Δημήτρης Καλούμενος είχε βραβευθεί με σειρά τιμητικών διακρίσεων και μεταλλίων. Ιδιαίτερη ήταν η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών για την όλη δράση του και για το βιβλίο του «Η σταύρωση του Χριστιανισμού».
Είχε εκδώσει, επίσης, τα έργα «Το ξερίζωμα του Ελληνισμού», «Η νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου», «Τα τραγικά γεγονότα της Κωνσταντινουπόλεως», «Μικρά Ασία: ο υπό Τουρκικής κατοχής ιερός χώρος των Ελλήνων», «Χάρτης της Μ. Ασίας» (με στατιστικά στοιχεία του Ελληνισμού προ της Μικρασιατικής Καταστροφής).

Πέθανε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2006 το μεσημέρι σε ηλικία 94 χρονών. Η κηδεία του Δημήτρη Καλούμενου έγινε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2006, στις 3 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γ.Φ.