Ραβέννα, το Βυζάντιο στην Ιταλία!!

19-20 Αυγούστου 2009

-Ξύπνα έχουμε πολύ δρόμο. Δεν πρέπει να καθυστερούμε. Έχουμε 650 χιλιόμετρα μπροστά μας!

 

Δρόμο! Και τι δρόμο. Μερικοί από τους καλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης να απλώνονται για σένα ανάμεσα σε κοιλάδες, ψηλά βουνά και πεδιάδες. Το αυτοκίνητο να τρέχει ελεύθερο για να διασχίσει την απόσταση από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία μέχρι την Ίμολα της Ιταλίας. Μοναδική απιστία το σνομπάρισμα για άλλη μια φορά του μήκους 12 χιλιομέτρων τούνελ της διάβασης του Σαν Γκοντάρ στην Ελβετία. Μα όταν έχεις ένα τόσο μαγευτικό τοπίο στα 2100 μέτρα υψόμετρο είναι να χώνεσαι σε τρύπες;

 

Διαλέξαμε την Ίμολα για να μείνουμε 2 νύχτες στην επιστροφή για την Ελλάδα, για δύο λόγους. Είναι σε απόσταση «ασφαλείας» από το λιμάνι αναχώρησής μας, την Ανκόνα και είναι κοντά σε ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τη Ραβέννα και τα ψηφιδωτά της.

DSC03223

Το ξενοδοχείο πολύ καλό μας εξασφάλισε την απαραίτητη ξεκούραση από την πολύωρη διαδρομή από τη Γερμανία. Και ευτυχώς είχε και κλιματισμό γιατί ο «καύσωνας» που είχε αρχίσει 3 μέρες πριν και μας βασάνισε αρκετά στη Γερμανία τώρα είχε χειροτερεύσει.

 

Την άλλη μέρα μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους που περνούν από αμπέλια και χωριά φτάσαμε στη Ραβέννα. Πρώτη στάση στον χώρο που βρίσκονται δύο από τα σπουδαία μνημεία της πόλης. Η βασιλική του Αγίου Βιταλίου και το Μαυσωλείο της Galla Placidia. Το πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα διευκολύνει πολύ την πρόσβαση και έτσι γλιτώσαμε και το περπάτημα μια τόσο ζεστή μέρα.

DSC03214

Η πόλη αυτή της Αδριατικής έγινε τον 5ο αι. μ.Χ. η πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Ρώμη και στολίστηκε με σπουδαία δημόσια κτίρια για να μείνει σαν ένας σπουδαίος τόπος της παλαιοχριστιανικής εποχής. Σήμερα διατηρούνται κάποια από αυτά τα κτίρια, τρία από τα οποία επισκεφθήκαμε εκείνη τη μέρα.

 

Μπαίνοντας στη βασιλική με το χαμηλό φωτισμό έμεινα με το στόμα ανοικτό. Και να πει κανείς ότι δεν τα είχα δει!

 

DSC03220

Όποιο σχολικό βιβλίο βυζαντινής ιστορίας αλλά και θρησκευτικών να ανοίξεις κάπου θα πέσεις πάνω στα μοναδικά ψηφιδωτά.  Και στην Αθήνα παλιότερα είχαν φέρει έκθεση με πιστά αντίγραφα πολλών από αυτά. Είναι όμως διαφορετικό να τα βλέπεις εκεί που πρέπει να είναι. Στο χώρο τους!

 

 DSC03222

Τα διάσημα ψηφιδωτά του Ιουστινιανού, της Θεοδώρας, του αμνού του Θεού  αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά κοσμούν μαζί με τα καταπληκτικής ομορφιάς, μοναδικά κιονόκρανα τη βασιλική του Αγ.Βιταλίου.

DSC03231

Και στο σχεδόν τελείως σκοτεινό μαυσωλείο, δίπλα, το ανεπανάληπτο μωσαϊκό του καλού Ποιμένα αχνοφαίνεται μέσα στο μισοσκόταδο

DSC03239

Με το αυτοκίνητο και αφού ψάξαμε αρκετά να το βρούμε φτάσαμε στο άλλο σπουδαίο μνημείο. Τη βασιλική του Αγ. Απολλινάριου του Νέου.

DSC03262

Άλλα υπέροχα ψηφιδωτά εκεί. Και με άλλα θέματα.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δείχνει σκηνές από την πόλη όπως ήταν όταν φτιάχτηκαν οι εικόνες.

DSC03251

Ψηλά στις δύο πλευρές του κεντρικού κλίτους έχει υπέροχες παραστάσεις με σκηνές από τη ζωή του Χριστού. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εικόνα της προσκύνησης των μάγων!

Η ζέστη είχε σφίξει για τα καλά και αποφασίσαμε ότι δε θα πηγαίναμε να δούμε άλλα από τα μνημεία της πόλης. Έτσι θα είχαμε μια αφορμή να ξανάρθουμε κάποτε. Ήμασταν όμως πραγματικά γεμάτοι! Τι όμορφες εικόνες αντίκρισαν τα μάτια μας εκείνη τη μέρα!!

Μια μικρή βόλτα στη νυχτερινή Ίμολα

DSC03271

και η μέρα μας αλλά και η επίσκεψή μας στην Ιταλία τέλειωσε με υπέροχη Μπολονέζα και πολύ καλό κόκκινο κρασί κάτω από μια κληματαριά στο εστιατόριο ενός κάμπινγκ στο Riolo Terme με καλούς φίλους.

Την άλλη μέρα το μεσημέρι φτάσαμε στην Ανκόνα όπου μας περίμενε το πλοίο για την επιστροφή μας στην πατρίδα. Καλό μας Ταξίδι!!

Περισσότερες φωτογραφίες: https://picasaweb.google.com/dimos56/ITALY2082009

Δήμος Φιωτάκης

Από το http://disaki.blogspot.gr/2010/11/blog-post_66.html