Εγκαινιάστηκε η Έκθεση του Γιάννη Δήμου ,«Αλβανία, εικόνες στο μεταίχμιο 1990 – 1991»

.

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων, έγιναν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Δήμου, με τίτλο «Αλβανία, εικόνες στο μεταίχμιο 1990 – 1991», την Τρίτη 15.5.2012, στα πλαίσια του Φωτογραφικού Φεστιβάλ «Φωτομετρία».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Φίλιππος Φίλιος αναφέρθηκε στα γεγονότα της κρίσιμης για την Αλβανία περιόδου 1990 – 1991 τα οποία κατέγραψε με διακριτό τρόπο ο Γιάννης Δήμου. Γεγονότα που τα έζησε και ο ίδιος ως Δήμαρχος Ιωαννίνων, τα οποία άλλαξαν ριζικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Αλβανία.

.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γιωτίτσας, καλωσόρισε στην πόλη μας για τέταρτη χρονιά το Φεστιβάλ Φωτογραφίας και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, το οποίο:

• Διοργανώνεται από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, απαλλαγμένη από τις δυσλειτουργίες και τις κακοδαιμονίες του Δημόσιου Τομέα. Αυτό διασφαλίζει στους οργανωτές τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στο σχεδιασμό και στη δράση τους.

.

• Αναζήτησε και βρήκε συμπαραστάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία παρακολουθεί, συμμετέχει και ενισχύει νέες πρωτοποριακές δραστηριότητες στον τομέα του πολιτισμού.

.

• Αποτελεί ανοιχτό παράθυρο για συμμετοχή και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που αγαπούν τη φωτογραφία

 

• Περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων, που υπηρετούν έναν κεντρικό θεματικό στόχο ο οποίος για τις φετινές εκδηλώσεις είναι τα «σύνορα» με ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας.

 

 

Οι οργανωτές δίνουν στον όρο «σύνορα» μια συμβολική διάσταση και καλούν τους φωτογράφους σε μια δημιουργική σύνθεση αποτύπωσης με σκοπό όχι μόνο να καταδείξουν το ιδιαίτερο ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας, μιας χώρας, αλλά και οτιδήποτε ενώνει ή μπορεί να ενώσει.

 

Ο Γιάννης Δήμου είναι ένας άνθρωπος της γενιάς μου ανέφερε ο κ Γιωτίτσας. «Με την έκθεση του «Αλβανία: Εικόνες στο Μεταίχμιο 1990 – 1991» μας γυρίζει πίσω στην εποχή της μετάβασης της Αλβανίας, καταγράφει γεγονότα που τα ζήσαμε ή τα παρακολουθήσαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και που άλλαξαν το γεωπολιτικό τοπίο στα δυτικά Βαλκάνια.

 

Για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου η περίοδος αυτή αποτελεί σημαντικό σταθμό. Δρομολόγησε το άνοιγμα των συνόρων που το ζήσαμε από κοντά. Τίποτε δεν είναι ίδιο πια στην περιοχή μας, μετά τη μεταβατική περίοδο που καταγράφει ο Γιάννης Δήμου. Μια περίοδο που δεν έχει μελετηθεί ακόμη και ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια».

 

Κλείνοντας, ο Δ. Γιωτίτσας συνεχάρη την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ «Φωτομετρία», τις διευθύντριες του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μαρία Στρατσάνη και Κλεοπάτρα Εξάρχου, καθώς και το προσωπικό τους, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και παρουσίαση της έκθεσης.

 

 

Ο Θ. Σιόντης, από την ομάδα «Φωτομετρία» αναφέρθηκε στο έργο του Γιάννη Δήμου, σημειώνοντας ότι, με την συγκεκριμένη έκθεση απεικονίζει με το φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητα των Αλβανών πολιτών αλλά και την επικρατούσα πολιτική κατάσταση κατά την δυσχερή για την Αλβανία διετία 1990-91. Η αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στην χώρα στις αρχές του 1990, συντελεί στην κοινωνική αλλαγή και αυτή τη μεταβατική φάση επιλέγει να καταγράψει με διακριτικό τρόπο ο καλλιτέχνης. Το φωτογραφικό υλικό αποτελείται από σκηνές δρόμου, εξορίας και εξεγέρσεων αλλά και απλές εικόνες καθημερινότητας, οι οποίες μεταφέρουν στο κοινό το συγκινησιακό κλίμα και τα συναισθήματα που επικρατούσαν στην Αλβανία εκείνης της περιόδου.

 

Κλείνοντας το τελετουργικό των εγκαινίων, ο Γιάννης Δήμου αναφέρθηκε, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, στις δυσκολίες που συνάντησε και στην ικανοποίηση που νιώθει γιατί μπόρεσε να καταγράψει γεγονότα και ανθρώπινες στιγμές μιας καθοριστικής μεταβατικής περιόδου της Αλβανίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

.

 

——————————————————————————

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Νέοι Αγώνες Ηπείρου http://www.neoiagones.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : http://photoioannina.blogspot.com

——————————————————————————