Βραβείο World Press Photo σε άνεργο φωτορεπόρτερ !

“Για τον  φωτορεπόρτερ που  πουλά τον φωτογραφικό εξοπλισμό του είναι σαν να πουλά το νεφρό του.”

Ενα σχόλιο που περικλείει μέσα του μια τεράστια αλήθεια και έναν πόνο , είναι το σχόλιο του Μάριου Λώλου πρόεδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με αφορμή την βράβευση του Ντανιέλ Ροντρίγκες ενός Πορτογάλου φωτορεπόρτερ, άνεργου επί πολλούς μήνες, ο οποίος αναγκάστηκε να πουλήσει τον φωτογραφικό εξοπλισμό του για να επιβιώσει.

525616_4803705123415_1422058080_n

 

 

 

 

 

Ο Ντανιέλ Ροντρίγκες  25 ετών, άνεργος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καθημερινή ζωή», στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας World Press Photo με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του στην οποία εικονίζονται νεαροί να παίζουν ποδόσφαιρο σε ένα χωριό της Γουινέα.

Ο 25χρονος, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Sic noticias είπε ότι εξεπλάγη όταν τον ενημέρωσε ένας φίλος του για το βραβείο.

«Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα. Δεν το πίστεψα», είπε μιλώντας τηλεφωνικά από τη Ρίβα ντε Άβε, ένα χωριό στη βόρεια Πορτογαλία.

«Είμαι άνεργος και χωρίς φωτογραφικό εξοπλισμό εξαιτίας της κρίσης που περνάμε όλοι. Αναγκάστηκα να πουλήσω τις μηχανές μου για να πληρώσω τους λογαριασμούς, να καλύψω τα έξοδά μου και να επιβιώσω. Δεν εργάζομαι, ψάχνω για δουλειά ακόμη και εκτός της ειδικότητάς μου», πρόσθεσε.

Ο Ροντρίγκες είπε ότι τράβηξε τη φωτογραφία αυτή τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα ταξίδι του στη Γουινέα-Μπισάου, όμως δεν βρήκε κανένα έντυπο που να ενδιαφερθεί και να τις δημοσιεύσει.

Παρ’ όλα’ αυτά, τις έστειλε στο διαγωνισμό.

«Ελπίζω ότι το βραβείο θα μου ανοίξει πόρτες, κυρίως στον τομέα του φωτορεπορτάζ, ή τουλάχιστον θα με βοηθήσει να βρω μια δουλειά».