Άγγλοι δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι δεν θα αναλαμβάνουν παραγγελίες για εργασίες που θα έπρεπε να ανατίθενται σε επαγγελματίες

του Michael Zang 

Σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους φωτορεπόρτερ που βλέπουν τις θέσεις εργασίας τους να καταργούνται, ορισμένοι Άγγλοι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μην αναλαμβάνουν πλέον παραγγελίες για εργασίες που θα έπρεπε να ανατίθενται σε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

reporters-photog
H Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ), που περιλαμβάνει 38.000 δημοσιογράφους στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο « Οι δημοσιογράφοι εναντιώνονται στις περικοπές των θέσεων εργασίας των φωτορεπόρτερ». Η Ένωση αναφέρει ότι τα μέλη ενός τοπικού συνδικάτου της, στο δημοσιογραφικό όμιλο Stourbridge Newsquest, αποφάσισαν «να μην αναλαμβάνουν πλέον παραγγελίες για εργασίες που κανονικά θα έπρεπε να ανατίθενται σε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ».
«Αναμένεται ότι την ίδια θέση θα υιοθετήσουν και άλλα τοπικά συνδικάτα [της NUJ] καθώς σε όλη τη χώρα γίνονται ολοένα και περισσότερες περικοπές των θέσεων εργασίας τόσο αυτών που κάνουν φωτορεπορτάζ όσο και αυτών που επεξεργάζονται και διαχειρίζονται φωτογραφίες», αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ένωση ανακοίνωσε ότι αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους φωτορεπόρτερ. Πολλά ΜΜΕ περιέκοψαν δραστικά τις θέσεις εργασίας των φωτορεπόρτερ αντικαθιστώντας τις επαγγελματικές φωτογραφίες με φωτογραφίες τραβηγμένες συχνά από κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων.
Αυτή η αλλαγή προτεραιοτήτων είχε καταστροφικές – και μερικές φορές γελοίες – συνέπειες σε ορισμένες τουλάχιστον καταγεγραμμένες περιπτώσεις:
Υπήρξαν ΜΜΕ που ζήτησαν από δόκιμους δημοσιογράφους να τραβήξουν φωτογραφίες χωρίς να τους έχουν εκπαιδεύσει σε θέματα τεχνικής ή ασφάλειας και υγείας. Μία από τις εφημερίδες του ομίλου Newsquest χρησιμοποιεί συχνά ένα εννιάχρονο αγόρι για να καλύπτει ανάγκες του αθλητικού της φωτορεπορτάζ. Έχουν ήδη γίνει λάθη: ένας δημοσιογράφος, που έπρεπε να φωτογραφίσει κάποιον την ώρα που έβγαινε από το δικαστήριο, φωτογράφισε λάθος άτομο.
« Ποιος θα κάνει φωτορεπορτάζ όταν θα έχουν φύγει οι φωτορεπόρτερ;», ρωτάει η NUJ, «Εάν θα είναι ο δημοσιογράφος πολύ-εργαλείο ή κάποιος από το κοινό που θα σηκώνει ψηλά το smart phone του για να βγάλει δωρεάν μια πρόχειρη φωτογραφία, αφήνει μια γεύση εκμετάλλευσης».

πηγη