Το World Press Photo αλλάζει τους όρους για την επεξεργασία των φωτογραφιών στον διάσημο διαγωνισμό!

Το World Press Photo αλλάζει τους όρους για την επεξεργασία των φωτογραφιών στον διάσημο διαγωνισμό!

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τη νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού “World Press Photo” για το 2013, οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού αποφάσισαν να θέσουν επιπλέον ορισμένους όρους σχετικά με την επεξεργασία των φωτογραφιών, αφού πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι η φωτογραφία  που κέρδισε τον διαγωνισμό ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας στο Photoshop.  

.
Η νικήτρια φωτογραφία δεν ήταν επεξεργασμένη όπως αποφάσισαν οι  υπεύθυνοι του διαγωνισμού, παρόλα αυτά για να αποφύγουν παρόμοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, αποφάσισαν να θέσουν επιπλέον ορισμένους όρους σχετικά με την επεξεργασία των φωτογραφιών.

Το βραβείο της φωτογραφίας της χρονιάς του WORLD PRESS PHOTO για το 2012 κέρδισε ο Σουηδός Πωλ Χάνσεν για τη φωτογραφία του που απεικονίζει άνδρες να μεταφέρουν τις σορούς δύο παιδιών σε δρόμους της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του World Press Photo, θα δίνονται στην κριτική επιτροπή  τα πρωτότυπα αρχεία από τις φωτογραφίες των νικητών, πριν υποστούν οποιαδήποτε επεξεργασία . Έτσι οι κριτές θα μπορούν να αποφασίζουν αν η φωτογραφία δικαιούται το βραβείο ή αν είναι επί της ουσίας προϊόν επεξεργασίας, οπότε και θα απορρίπτεται.
Αν είναι αδύνατο να αποφασίσουν για το αν έχει ή δεν έχει υποστεί μια καθοριστική παρέμβαση, η φωτογραφία θα απορρίπτεται.

.

Ελπίζουμε αυτό να βοηθήσει ώστε η δημοσιογραφική φωτογραφία να μείνει «καθαρή»

.