Μουσική Πανσέληνος!

23 Ιουνίου 2013

Η πανσέληνος του Ιουνίου συνέπεσε με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και ήταν 2 μέρες μετά το Θερινό Ηλιοστάσιο. Την Κυριακή 23 Ιουνίου.

IMG_0050

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, στην Κάρυστο γινόταν το 2ο Διεθνές Montofoli Festival, στο κτήμα Μοντοφώλι, στην Παλιά Χώρα. Πήγαμε κι εμείς το βράδυ της Κυριακής να παρακολουθήσουμε μια, ομολογουμένως, πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία.

Το 1ο μέρος είχε κλασσική μουσική και το 2ο Τζαζ αλλά και μια μικρή παρουσία ενός ντόπιου λαϊκού σχήματος. Το φεγγάρι ανέτειλε από τα υψώματα προς τη μεριά του Καβοντόρου, στη μέση περίπου του 1ου μέρους, συνοδεύοντας από εκεί και πέρα όλη την υπόλοιπη συναυλία.

Οι μουσικοί κάθονταν μπροστά από την κάβα του κτήματος, στο χώρο που το μεσαίωνα ήταν η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, την οποία γκρέμισαν οι Τούρκοι. Ο κόσμος καθόταν στο πλάτωμα ακριβώς μπροστά με τα αμπέλια και τα δέντρα ένα γύρω. Υπέροχη ατμόσφαιρα!

Παρών και ο Βέλγος Πρέσβης ο οποίος κάποια στιγμή χαιρέτισε σε 5-6 γλώσσες και μίλησε για τη συναυλία και τη συμμετοχή των Βέλγων μουσικών σε άπταιστα…. Ελληνικά!!

 IMG_0049

Η συναυλία άρχισε με την παρτίτα για σόλο βιολί αρ. 3 του J.S.Bach με τον Λαέρτη Κοκολάνη.

IMG_0057

Ακολούθησε το κονσέρτο γκρόσο, έργο 6, αρ. 8 του Arcangelo Corelli παιγμένο στη μορφή κουαρτέτου εγχόρδων από το κουαρτέτο MONTOFOLI string quartet (Λ.Κοκολάνης και Ν.Χαλιάσσας, βιολί, Μ.Γουβέλης, βιόλα και .Ε.Παπαθανασίου, τσέλο).

 IMG_0059

Το τρίτο έργο ήταν το κουιντέτο για κλαρινέτο και έγχορδα KV 581 του W.A.Mozart από τους ίδιους μουσικούς με τη σύμπραξη του Ισπανού κλαρινετίστα JoseFranch Ballester.

 IMG_0063

Το 1ο μέρος της συναυλίας έκλεισε με το Βέλγικο κουιντέτο χάλκινων πνευστών EBURON σε διάφορα κομμάτια, ορισμένα δικά τους.

 IMG_0068

Το 2ο μέρος άρχισε με ένα σύνολο λαϊκής ορχήστρας της μουσικής σχολής Ε. Βασιλοπούλου σε δύο λαϊκά κομμάτια

IMG_0075

και ακολούθησε ένα τζαζ ντουέτο πνευστών. Ο Γάλλος σαξοφωνίστας Sylvian Rifflet και ο τρομπετίστας Α. Πολυζογόπουλος, ο οποίος συμμετείχε και στο τρίο που έκλεισε τη βραδιά.

 IMG_0084

Στο τρίο συμμετείχαν ακόμα στα κρουστά ο Αγ. Πολυχρόνου και η Ελληνοβραζιλιάνα Κατ. Πολέμη με τη κιθάρα και τη καταπληκτική της φωνή.

Οι μουσικοί ήταν όλοι εκλεκτοί, το περιβάλλον υπέροχο και αν και εκείνη η μέρα ήταν πολύ ζεστή, το βράδυ είχε μια μοναδική δροσιά.

Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βρεθούμε και πάλι στο 3ο Φεστιβάλ του χρόνου.

Δήμος Φιωτάκης

Από το http://fototsepi.blogspot.gr/2013/06/blog-post_29.html